bolezni

Kaj je alergija?

Alergija je pretiran odziv imunskega sistema na sicer neškodljive snovi. Težave, ki jih povzroča alergija so koprivnica, voden izcedek in draženje v nosu, kihanje, zamašen nos, srbenje oči in solzenje, driska, redkeje otekanje obraza in jezika ter oteženo dihanje.

Simptomi alergije se ponavadi pojavijo tam, kjer pride telo v stik z alergenom. Pri alergiji na hrano se sproži imunski sistem, ki sproži alergijske znake oziroma simptome. Ti se lahko pojavijo takoj po hranjenju ali šele po nekaj urah ali dnevih. Znaki oziroma simptomi pri alergiji na hrano so predvsem krči v trebuhu, bruhanje, driska, kožne spremembe pa tudi kihanje, zamašen nos in oteženo dihanje.

 

Atopijski dermatitis
Je največkrat posledica alergije na hrano in prisotnost mikoz oziroma glivic. Ponavadi se pojavi že zelo zgodaj v otroštvu, pogosto že v prvem tromesečju. Bolezen lahko traja več let in lahko sama izgine, pri nekaterih pa traja celo življenje.

Sezonski alergijski rinitis
Pravimo mu tudi seneni nahod, saj imajo ljudje največ težav z njim, maja in junija. Takrat je v zraku veliko cvetnega prahu oziroma peloda. Znaki bolezni so kihanje, smrkanje, voden izcedek iz nosu, zamašen nos, izguba voha, včasih tudi kašelj.

Celoletni alergijski rinitis
Celoletni alergijski rinitis oziroma celoletni alergijski nahod se pojavlja neodvisno od letnega časa. Pri tistih, ki so alergični na pršico v hišnem prahu, in pa pri tistih, kjer je vzrok alergije delovno okolje, lahko traja alergijski rinitis celo leto. Bolezenski znaki so podobni kot pri sezonskem alergijskem rinitisu, le da so običajno manj izraziti.

 

Anafilaktični šok

Najhujša posledica alergije je prizadetost celega organizma: anafilaktični šok. Povzročijo ga lahko piki žuželk ali preobčutljivost za nekatera zdravila. V primeru anafilaktičnega šoka je nujna takojšnja zdravniška pomoč!

Odpravljanje alergij v naši ambulanti poteka tako, da ugotovimo vzroke zakaj se imunski sistem na snovi, ki niso nevarne za telo, odziva kot da so nevarne in s tem sproža alergijske reakcije. Vzroke, ki so porušili imunski sistem je potrebno odstraniti oziroma razbremeniti telo, s tem pa dosežemo, da telo samo vzpostavi ravnovesje in alergije izginejo. Tako dosežemo dolgoročno ali trajno izboljšanje z minimalnim številom terapij.

Ulcerozni kolitis

Ulcerozni kolitis je kronično vnetje z razjedami na sluznici debelega črevesa in danke. Simptomi so:

• drisko, občasno pomešano s krvjo in sluzjo,
• bolečine v trebuhu,
• utrujenost,
• izgubo apetita.

Simptomi se ponavadi ne kažejo konstantno, ampak se lahko kažejo z vmesnimi obdobji, ko pacijent nima nikakršnih težav. Večje tveganje za razvoj te bolezni imajo kadilci in nekdanji kadilci.

Pri hudem poslabšanju se simptomi pojavijo nenadoma, pogosto v nekaj urah, in vključujejo:
• hudo drisko z odvajanjem blata najmanj šestkrat na dan,
• odvajanje krvi in sluzi, bodisi pomešane z blatom ali ne,
• bolečine in otekanje trebuha,
• vročino,
• hujšanje.

Bolniki imajo pogosto tudi zunajčrevesne simptome, na primer artritis z bolečinami v sklepih in ankilozirajoči spondilitis z bolečinami v hrbtenici, očesna vnetja in kožne spremembe.

Crohnova bolezen

Crohnova bolezen je kronična vnetna črevesna bolezen. Bolezenski proces prizadene črevesno steno in lahko zajame celotno prebavno pot. Najpogosteje se vnetni procesi pojavijo v tankem črevesu in v debelem črevesu.

Simptomi so:

* kronična, velikokrat krvava driska,
* krčevite bolečine v trebuhu,
* izguba apetita,
* hujšanje,
* povišana telesna temperatura.

V zgodnji fazi crohnove bolezni se z bioresonančno terapijo bolezen da popolnoma odpraviti. Ko se bolezen razširi, se v določenih primerih bolezen popolnoma ne da odpraviti, se pa bistveno omilijo simptomi in podaljšajo obdobja brez napadov.

Uhajanje urina

Uhajanje urina se lahko pojavi z blago, zmerno ali hudo oslabelostjo mehurja, kar pomeni, da nam lahko uide pri dvigu težkega bremena nekaj kapljic urina ali pa imamo zaradi oslabelosti  mišic medeničnega dna nenehne težave, zaradi katerih moramo nositi plenice. Tega se velikokrat pacijenti sramujejo, za kar ni vzroka saj se z bioresonanco te težave dajo odpraviti ali omiliti.

Sindrom karpalnega kanala

Sindrom karpalnega kanala ali tudi sindrom zapestnega kanala je boleč sindrom, ki prizadene zapestje in roko. Karpalni kanal je ozek prehod, ki ga tvorijo kosti in vezi v zapestju. Skozi kanal tečejo kite mišic upogibalk prstov rok in živec. Živec oživčuje različne mišice in po njem se prenašajo občutki za otip palca, kazalca, sredinca, pol prstanca in kože na palčevi strani dlani. Kadar tkiva v karpalnem kanalu iz različnih vzrokov otečejo ali se vnamejo, stisnejo živec in tako pride do mravljincev, občutka olesenelosti v roki in tudi do bolečine. Bolečine se lahko pojavljajo tudi v podlakti. Običajno je več mravljincev in bolečin ponoči kot podnevi. Bolečina je lahko tako huda, da bolnika ponoči prebudi. Če s prizadeto roko delamo, se težave samo poslabšajo. Lahko pride do izgube moči v mišicah dlani, predvsem v mišicah palca, prijemanje predmetov je vedno težje.

Z bioresonančno terapijo odpravimo vnetne procese, s čimer dosežemo, da se karpalni kanal razširi in s tem bolečine izginejo. Pri sami terapiji je potrebno biti pozoren na blokade v vratnih vretencih, saj so lahko vzroki za nastajanje tovrstnih težav tudi na tem področju.

Tinitus

Tinitus je bolezen pri kateri pacijenti slišijo šumenje v ušesih, ki je lahko pojavi v obliki zvonjenja, brnenja ali žvižganja. Vzrokov za nastajanje teh težav je lahko več največkrat pa je posledica konstantne napetosti, stresa. Z bioresonančno terapijo se sprostijo blokabe, ki nastanejo zaradi stresa in šumenje v ušesih izgine. Velikokrat se pacijenti te terapije poslužujejo pri zmanjševanju jemanja antidepresivov, pri čemer je lahko posledica nastanek tinitusa.